Science

Слънчевата буря може да предизвика слънчеви ветрове със скорост 1,8 милиона мили в час на Земята УТРЕ

Слънчевата буря може да предизвика слънчеви ветрове със скорост 1,8 милиона мили в час на Земята УТРЕ

Подобна на каньон кухина в слънчевата атмосфера, известна като коронална дупка, ще изстреля слънчева буря към нашата планета утре.

Според експерти, слънчевият вятър – непрекъснат поток от заредени частици – може да се излъчва от дупката и да се насочи към Земята със зашеметяваща скорост до 2,8 милиона мили в час.

Притеснително е, че слънчевата буря може да причини флуктуации в електропреносната мрежа и нередности в ориентацията на космическите кораби под формата на „повишено съпротивление“ на орбитални апарати с ниска земя.

Полярното сияние – известно още като Северното сияние – може да се вижда и в северната част на Обединеното кралство.

Короналните дупки се появяват като тъмни петна в ултравиолетовите снимки на слънцето. На снимката слънцето днес със слънчевата дупка близо до екватора

Според Космическо време на живодупката беше открита в понеделник, 28 ноември и получената буря може да достигне Земята на 1 декември.

Какво представляват короналните дупки?

Нашето слънце непрекъснато изпуска горещи газове от повърхността си, постоянен поток от частици – предимно протони и електрони – известен като слънчев вятър.

Слънчевият вятър изтича от слънцето особено силно през короналните дупки.

Обикновено линиите на магнитното поле на повърхността на слънцето образуват затворени вериги, които задържат газовете.

Короналните дупки са места, където линиите на магнитното поле не се затварят обратно, а вместо това стърчат направо в пространството.

Това оставя отворен канал, от който слънчевият вятър може да избухне безпрепятствено.

Короналните дупки създават поривист слънчев вятър. Например, слънчевият вятър обикновено напуска слънцето със скорост от около 900 000 мили в час, но слънчевият вятър, излизащ през центъра на коронална дупка, пътува много по-бързо, до 1,8 милиона мили в час.

Когато тези частици от слънчевия вятър достигнат Земята – което отнема от два до четири дни, в зависимост от тяхната скорост – могат да възникнат умерени геомагнитни бури.

Високоскоростните пориви на вятъра също могат да смущават сателитите в околоземна орбита.

Короналните дупки се появяват като тъмни петна в ултравиолетовите снимки на слънцето.

Източник: Exploratorium

В него се казва, че трансекваториалната коронална дупка – тази, която преминава през слънчевия екватор – е „засечена в позиция с лице към Земята“.

Spaceweather.com е оценил слънчевата буря „G1“ (по скала от едно до пет), така че се счита за доста незначителна, въпреки че все пак може да причини колебания в електропреносната мрежа и проблеми за сателитите.

„Газообразният материал изтича от подобна на каньон дупка в слънчевата атмосфера“, се казва в него.

Слънчевата буря, известна още като геомагнитна буря, е смущение на Слънцето.

Когато слънчева буря идва към нас, част от енергията и малките частици могат да пътуват надолу по линиите на магнитното поле на северния и южния полюс в земната атмосфера.

Там частиците взаимодействат с газовете в нашата атмосфера, което води до красиви светлинни изяви в небето, известни като полярни сияния.

Кислородът излъчва зелена и червена светлина, докато азотът свети в синьо и лилаво.

На север на Земята полярните сияния са официално известни като Aurora borealis или Северно сияние, докато на юг събитието се нарича Aurora australis.

Метеорологичната служба на Обединеното кралство съобщи, че около северния полюс е имало концентрирано сияние през цялата тази седмица.

„Остава малък шанс за видимо сияние над далечния север на Шотландия, където небето е ясно“, се казва в него.

Говорител на Метеорологичната служба също каза на MailOnline, че полярното сияние от бурята ще може да се види в северната част на Шотландия, ако времето позволява.

Слънчевият вятър е постоянен, така че полярните сияния често се виждат в части от Северна Европа като Норвегия и Исландия.

Но в някои моменти от 11-годишния цикъл на слънцето по-интензивните слънчеви бури излъчват слънчеви ветрове, които бомбардират нашата планета, което прави полярното сияние по-ярко и по-често – което означава, че хората в Обединеното кралство имат по-голям шанс да го видят.

Короналните дупки са типична характеристика на слънцето, въпреки че се появяват на различни места и с по-голяма честота в различни моменти от цикъла на слънчевата активност.

Тези дупки са области на короната, където магнитното поле достига в пространството, вместо да се връща обратно към повърхността.

Частиците, движещи се по тези магнитни полета, могат да напуснат слънцето, вместо да бъдат хванати близо до повърхността. Тези уловени частици могат да се нагреят и да светят.

В частите на короната, където частиците напускат слънцето, сиянието е много по-слабо и короналната дупка изглежда тъмна в ултравиолетовите изображения.

Аврора - естествено светлинно изображение в небето на Земята - може да се вижда и в северната част на Обединеното кралство.  На снимката Северното сияние, наричано също полярно сияние, както се вижда в небето над Тромсьо, Норвегия, 2 ноември 2022 г.

Аврора – естествено светлинно изображение в небето на Земята – може да се вижда и в северната част на Обединеното кралство. На снимката Северното сияние, наричано също полярно сияние, както се вижда в небето над Тромсьо, Норвегия, 2 ноември 2022 г.

Щети, причинени от слънчеви бури

Слънчевите изригвания могат да повредят сателитите и имат огромни финансови разходи.

Заредените частици могат също да застрашат авиокомпаниите, като смущават магнитното поле на Земята.

Много големи изригвания могат дори да създадат токове в електрическите мрежи и да спрат енергийните доставки.

Когато изхвърлянето на коронална маса удари Земята, те причиняват геомагнитни бури и засилено сияние.

Те могат да нарушат радиовълните, GPS координатите и да претоварят електрическите системи.

Голям приток на енергия може да потече в електропреносните мрежи с високо напрежение и трайно да повреди трансформаторите.

Това може да затвори бизнеса и домовете по целия свят.

Слънчевите бури могат също да са резултат от изхвърляне на коронална маса (CME) – масивно изхвърляне на плазма от слънчевата корона (нейния най-външен слой).

Освен CME, такива слънчеви събития включват слънчеви изригвания – експлозии на Слънцето, които се случват, когато се освободи енергия, съхранявана в „усукани“ магнитни полета.

НАСА обяснява: „Има много видове изригвания на слънцето. Слънчевите изригвания и изхвърлянето на коронална маса включват гигантски експлозии на енергия, но иначе са доста различни.

„Двете феномена понякога се случват по едно и също време – наистина най-силните изригвания почти винаги са свързани с изхвърляне на коронална маса – но те излъчват различни неща, изглеждат и пътуват по различен начин и имат различни ефекти в близост до планетите.“

Частици от слънчеви събития могат да изминат милиони километри и някои в крайна сметка може да се сблъскат със Земята.

Според Royal Museums Greenwich повечето от частиците се отклоняват, но някои се улавят в магнитното поле на Земята.

Те се ускоряват надолу към северния и южния полюс в атмосферата, поради което полярното сияние се вижда най-добре по-близо до магнитните полюси.

„След това тези частици се удрят в атоми и молекули в земната атмосфера и по същество ги нагряват“, каза астрономът от Кралската обсерватория Том Керс.

„Ние наричаме този физически процес „възбуждане“, но той много прилича на нагряване на газ и карането му да свети.“

Слънчевите бури не са опасни за хората на земната повърхност, но могат да причинят смущения в електропреносните мрежи и GPS сигналите.

През 1859 г. масивна геомагнитна супербуря, известна като събитието Карингтън, изпрати мощни CME към Земята, прекъсвайки комуникациите на земята.

Аврора над планината Ingolfsfjall близо до Selfoss на южния бряг на Исландия, 28 ноември 2022 г.

Аврора над планината Ingolfsfjall близо до Selfoss на южния бряг на Исландия, 28 ноември 2022 г.

Ако такова събитие се случи в днешния свят, ефектите ще бъдат катастрофални върху нашите комуникационни системи.

А Проучване от 2021 г от учен от Калифорнийския университет в Ървайн установи, че интернет може да бъде осакатен за седмици в резултат на силна слънчева буря, поради уязвимости в световната масивна мрежа от подводни комуникационни кабели.

Електромагнитните колебания, причинени от интензивни слънчеви бури, не могат директно да навредят на оптичните кабели, които съставляват гръбнака на интернет.

Те обаче имат потенциала да премахнат усилвателите на сигнала, разположени по протежение на подводни кабели, които са необходими за поддържане на връзки на големи разстояния.

Според астрофизиците вероятността от слънчева буря, способна да причини катастрофални смущения през следващите 10 години, е между 1,6-12 процента.

СЛЪНЧЕВИТЕ БУРИ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЯВНА ОПАСНОСТ ЗА АСТРОНАВТИТЕ И МОГАТ ДА ПОВРЕДЯТ САТЕЛИТИТЕ

Слънчеви буриили слънчевата активност, може да се раздели на четири основни компонента които могат да имат въздействие върху Земята:

  • Слънчеви изригвания: Голяма експлозия в слънчевата атмосфера. Тези факли са направени от фотони, които излизат директно от мястото на факела. Слънчевите изригвания засягат Земята само когато се появят от страната на слънцето, обърната към Земята.
  • Изхвърляне на коронална маса (CME): Големи облаци от плазма и магнитно поле, които изригват от слънцето. Тези облаци могат да изригнат във всяка посока и след това да продължат в тази посока, пронизвайки слънчевия вятър. Тези облаци причиняват удари върху Земята само когато са насочени към Земята.
  • Високоскоростни потоци от слънчев вятър: Те идват от коронарни дупки на слънцето, които се образуват навсякъде по слънцето и обикновено само когато са по-близо до слънчевия екватор, ветровете засягат Земята.
  • Слънчеви енергийни частици: Високоенергийни заредени частици, за които се смята, че се освобождават основно от удари, образувани в предната част на изхвърляне на коронална маса и слънчеви изригвания. Когато CME облак преминава през слънчевия вятър, могат да се произвеждат слънчеви енергийни частици и тъй като са заредени, те следват линиите на магнитното поле между Слънцето и Земята. Само заредени частици, които следват линиите на магнитното поле, пресичащи Земята, ще имат въздействие.

Въпреки че те може да изглеждат опасни, астронавтите не са в непосредствена опасност от тези явления поради сравнително ниската орбита на пилотираните мисии.

Въпреки това, те трябва да бъдат загрижени за кумулативната експозиция по време на космически разходки.

Тази снимка показва короналните дупки на слънцето в рентгеново изображение.  Външната слънчева атмосфера, короната, е структурирана от силни магнитни полета, които, когато са затворени, могат да накарат атмосферата внезапно и бурно да освободи мехурчета от газ и магнитни полета, наречени изхвърляния на коронална маса

Тази снимка показва короналните дупки на слънцето в рентгеново изображение. Външната слънчева атмосфера, короната, е структурирана от силни магнитни полета, които, когато са затворени, могат да накарат атмосферата внезапно и бурно да освободи мехурчета или езици от газ и магнитни полета, наречени изхвърляния на коронална маса

Щетите, причинени от слънчевите бури

Слънчевите изригвания могат да повредят сателитите и имат огромни финансови разходи.

Заредените частици могат също да застрашат авиокомпаниите, като смущават магнитното поле на Земята.

Много големи изригвания могат дори да създадат токове в електрическите мрежи и да спрат енергийните доставки.

Когато изхвърлянето на коронална маса удари Земята, те причиняват геомагнитни бури и засилено сияние.

Те могат да нарушат радиовълните, GPS координатите и да претоварят електрическите системи.

Голям приток на енергия може да потече в електропреносните мрежи с високо напрежение и трайно да повреди трансформаторите.

Това може да затвори бизнеса и домовете по целия свят.

източник: НАСА – Слънчева буря и космическо време

#Слънчевата #буря #може #да #предизвика #слънчеви #ветрове #със #скорост #милиона #мили #час #на #Земята #УТРЕ

Related Articles

Back to top button